Het Superfood Moringa ziet er niet echt bijzonder uit. Het is mager en schaars in gebladerte. De kwetsbare takken ontkiemen nietige witte bloemen en hangen af met lange, gedraaide peulen met knobbelige zaden. Maar als planten superhelden waren, dan zou moringa Iron Man zijn.
“Als er een top 10-lijst zou zijn van planten die de wereld de komende honderd jaar zullen helpen voeden, zou ik zeggen dat Moringa op die lijst zou moeten staan”, zei Carrie Waterman, een chemicus van de University of California, UC Davis,
Elk deel van deze superfood plant is eetbaar – bladeren, peulen, zaden, bloemen, zelfs de wortel. Alleen de gevederde bladeren bevatten een krachtige proteïnestoot – bijna 30 procent van het drooggewicht. Peulvruchten bevatten niet eens zoveel eiwitten, noch alle essentiële aminozuren.
De bladeren bevatten veel vitamine A en C, calcium, zink, ijzer, magnesium en kalium. Ze bevatten fytochemicaliën en antioxidanten waarvan in sommige onderzoeken is aangetoond dat ze chronische ontstekingen verminderen. De plant heeft zelfs het potentieel om zowel ondervoeding als obesitas tegelijkertijd te behandelen.
“Mijn eerste indruk was dat het te mooi is om waar te zijn”, zegt Waterman, die al bijna tien jaar onderzoek doet naar de voordelen van Moringa.
Er zijn meer studies nodig om te beoordelen hoe de plant in het lichaam werkt en hoe de voedingsstoffen en fytochemicaliën het lichaam beïnvloeden, zei ze, maar de ‘wonderboom’, zoals hij soms wordt beschreven, vertoont een groot potentieel als oplossing voor een gezonde, duurzame voedselvoorziening voor een snel groeiende wereldbevolking.
superfood, supplement, medicijnen
De moringa-boom, ook bekend als de drumstickboom vanwege zijn slanke, voetlange peulen, wordt al eeuwenlang voornamelijk in delen van Zuidoost-Azië geconsumeerd.
De plant is in de verte verwant aan kruisbloemige groenten zoals broccoli, boerenkool en kool, en deelt dezelfde voedzame verbindingen. De bladeren, wanneer ze op salades of op vlees worden gegooid, smaken een beetje peperig zoals rucola. Jonge peulen doen denken aan Chinese kousenband, met een vleugje kruiden. Zaden kunnen worden gegeten of gekookt om slaolie te maken. De geurige bloemen worden vaak gebruikt om thee te zetten.
Meestal worden de bladeren gedroogd en vermalen tot een poeder dat wordt toegevoegd aan soepen, curry’s en stoofschotels.
“Als het gedroogd is, is het veel sterker”, zei Waterman. “Je krijgt veel meer van de voedingsstoffen binnen, maar je kunt zeker een deel van de warmtegevoelige voedingsstoffen, zoals vitamine C, verliezen tijdens het droogproces.”
Waterman maakte kennis met moringa terwijl hij in het Peace Corps in Gambia, West-Afrika zat. Gambianen gebruiken de bladeren als een eiwit- en ijzersupplement voor moeders en zuigelingen. Mensen met diabetes kunnen op de bitter smakende zaden kauwen om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.
Wereldwijd is de lijst met medicinale toepassingen van moringa lang. Mensen hebben het voor alles gebruikt, van tyfus tot tandpijn.
Onderzoekers van UC Davis werken eraan om de wetenschap te onderscheiden van de hype.
Wetenschap versus hype
Waterman heeft de ontstekingsremmende voordelen van moringa bestudeerd. Uit haar onderzoek is gebleken dat muizen die een vetrijk dieet kregen samen met geconcentreerde moringa gewicht verloren, glucosetolerantie verbeterden en geen leververvetting ontwikkelden in vergelijking met muizen die geen moringa kregen.
“Moringa heeft een hoog gehalte aan antioxidanten en zeer specifieke moleculen die ontstekingen helpen verminderen, waarvan we weten dat deze ten grondslag liggen aan veel van de chronische gezondheidsproblemen, waaronder kanker, obesitas, diabetes en ondervoeding,” zei Waterman.
Peter Havel, een professor in voeding en moleculaire biowetenschappen aan de UC Davis School of Veterinary Medicine, heeft moringa getest in het door hem ontwikkelde UC Davis Type 2 diabetes rat-model dat diabetes bij mensen nauw nabootst. Uit die onderzoeken bleek dat moringa diabetes bij ratten ongeveer vijf maanden vertraagde, wat voor mensen een vertraging van 10 tot 15 jaar zou kunnen betekenen.
“Diabetes uitstellen is enorm,” zei Havel. “Als diabetes met 15 jaar wordt vertraagd en u krijgt het op de leeftijd van 60 in plaats van 45, dan heeft u misschien geen niertransplantatie nodig.”
Dus hoe komt het dat één plant zowel zwaarlijvig als ondervoeding kan helpen? Waterman zei dat het kan zijn dat de plant de aminozuren en eiwitten levert om sterke spieren en botten op te bouwen, terwijl sommige van de fytochemicaliën suiker beter metaboliseren, zodat het niet als vet wordt opgeslagen.
Enkele klinische onderzoeken in India hebben aangetoond dat moringa de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte kan verlagen, maar Waterman zei dat er meer onderzoeken nodig zijn.
Een gezondere wereld door deze superfood
Naast de gezonde elementen, ziet Waterman moringa als een strategisch gewas in het licht van de opwarming van de aarde en snelle bevolkingsgroei. De wereldbevolking zal naar verwachting groeien van 7,6 miljard naar ongeveer 10 miljard in 2050.
Het is inheems in India, maar moringa kan overal groeien waar de temperatuur niet onder het vriespunt komt. Het is zelfs droogtetolerant en kan groeien op zandgronden. Hij groeit ook snel en kan het hele jaar door bloemen produceren.
“We moeten het beste voedsel vinden dat lokaal kan worden verbouwd, dat toegankelijk en aantrekkelijk is voor de bevolking”, zegt Waterman, die momenteel in Kenia is om moringa-boeren te helpen hun opbrengsten te verhogen. “Moringa kan ons helpen voedselzekerheid aan te pakken.”
Het lijkt misschien veel om van een kleine boom te vragen. Maar onderzoekers van UC Davis gaan een stap verder door het genoom van de superfood moringa te sequencen.
“Net als elk ander gewas hebben we verbeterde rassen nodig die voedzaam zijn, ziektes kunnen weerstaan en de opbrengst kunnen verhogen”, zegt Allen Van Deynze, onderzoeksdirecteur van het UC Davis Seed Biotechnology Center.
Plantenveredelaars beschouwen moringa als een “weesgewas” met een beperkte aantrekkingskracht en markten, zoals tuinbonen of yams. In tegenstelling tot wereldwijd verhandelde marktgewassen zoals maïs en tarwe, is moringa verwaarloosd door gewasveredelingsprogramma’s.
Maar Van Deynze adopteert deze weeskinderen. Hij is de wetenschappelijk directeur van het African Orphan Crops Consortium, dat tot taak heeft de genomen van 101 weesgewassen, waaronder moringa, te sequencen. Van Deynze zei dat alle Afrikaanse teeltselecties al voedzaam zijn. Ze zijn gewoon niet productief genoeg.
“We leveren genomische tools, zodat we planten kunnen kweken die mogelijk meer opbrengst opleveren of die sneller kunnen worden geoogst”, zei hij. “We willen tientallen gezinnen van voeding voorzien, niet één van één boerderij.”
Op de Moringa pagina vindt u verschillende producten: https://wonderfuloils.nl/product-categorie/moringa-producten/
Bron: https://www.universityofcalifornia.edu/news/moringa-next-superfood
Vertaald door Wonderful Oils.